Amerikan askerleri Polonya'da kalacak mı? - NPR

"Yetkililer, ABD askerlerinin Polonya geneline yayılacağını ve bir kısmının Baltık ülkeleri, Romanya, Bulgaristan ve Macaristan'a gönderileceğini açıkladı."

"Bu makale 12.01.2017 tarihinde NPR tarafından "U.S. Troops Arrive In Poland, But Will Trump Keep Them There?" başlığı ile yayınlanmıştır"

Amerikan askerlerini dört gözle bekleyen, Voldemort Putin'den 'ismi lazım değil" diye bahseden Polonyalılardan, özgürlüğün koruyucusu Amerikan albayına, ABD uydusu ülkeler demek yerine "NATO üyesi", Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkeler yerine "eski Sovyet uydusu" demeyi tercih eden, Soğuk Savaş diliyle yazılmış, RAND Corporation'ın altını çizdiği bu makale ABD'deki hakim görüşü gösteriyor:

"Fort Carson'dan 4. Piyade Tümeni ve 3. Zırhlı Tugayı Muharebe Takımı, Soğuk Savaşın bitiminden bu yana ABD'nin Avrupa'daki en büyük askeri konuşlandırması kapsamında Polonya'ya ulaşmaya başladı.

Bu hamle, Doğu Avrupa'da artmakta olduğu hissedilen Rus saldırganlığına karşı Obama yönetiminin caydırıcı girişimlerinin bir parçası. Kremlin bu durumdan mutlu değil.

Başkan Vladimir Putin sözcüsü Dmitry Peskov "Bu eylemler çıkarlarımızı, güvenliğimizi tehdit ediyor", "Özellikle, bir Avrupa devleti bile olmayan üçüncü bir tarafın, sınırlarımızın yakınında askeri varlığını artırması güvenliğimiz için tehdittir." dedi.

Ancak emekli metal işçisi Andrezej Kozlik gibi Polonyalılar için Amerikan varlığı, Komünizmin 1989'da çöküşünden bu yana arzulanan bir şey.

Kozlik, "Amerikalılar gelip bizi desteklediği ve koruduğu için çok mutluyuz" dedi.

Birçok Polonyalı gibi, hangi ülkeye karşı korunma istediğini söylemekte isteksiz.

1974'te Komünist Polonya'nın ordusunda olan bir tankçı olarak görev yapan Kozlik, bir Amerikan tankını yakından görmek istediğini söyledi.

Ancak Perşembe günkü konvoyda sadece destek araçları vardı.

ABD askeri sözcülerin belirttiğine göre, tugayın 87 tankı trenlerle ve diğer ağır nakliye araçlarıyla kademeli olarak taşınıyor.

Nazilerin, burada kurduğu savaş esiri kampları ile bilinen, 1963 yapımı Büyük Firar filmine de konu olan yakındaki Zagan kentinde yetkililer ve sakinler küçük Amerikan bayrakları sallayarak, Doğu Avrupa'da rotasyona tabi olarak sürekli kalacak olan ABD ve NATO zırhlı tugaylarının gelişini kutladılar.

Bu hamle, bir yanıyla, Moskova'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak edip ülkenin doğusunu istikrarsızlaştırmasının ardından NATO'nun yeni üyelerinde yarattığı panik havasını yatıştırmak için Obama tarafından yapılan bir girişim. Moskova yakın tarihte, Polonya ve Litvanya arasındaki Rus toprakları olan Kaliningrad'a nükleer başlık taşıyabilen İskender füzelerini konuşlandırdı ve eski Sovyet uydusu ülkeleri ile sınırları boyunca askeri tatbikatlar düzenledi. Rus yetkililer, bu hamlelerin NATO'nun eylemlerine tepki olarak yapıldığında ısrar ettiler.

Askerleri ABD tugayının 3500 askeriyle birlikte eğitim alacak olan Polonya ordusundan General Jaroslaw Mika, ABD ordusunun Polonya'da oluşunun kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. General Jaroslaw Mika, sadece Avrupa için değil dünya için de "birlikte olmanın, ortak ilişkiler kurmanın ve daha fazla güvenlik sağlamanın" önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Konvoyun başındaki ABD Ordusu Albayı Christopher Norrie, Polonyalı trompetçiler tarafından karşılandı. Yeni görevi, Avrupa çapında özgürlüğü korumak için bir "köşe taşı" olarak nitelendirdi.

Norrie, Zagan'da "Bu noktaya hızlı bir şekilde ulaşmamız, bir takım olarak çalıştığımızda ... üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorunun olmadığının, ihtiyaç duyulduğunda hiçbir mesafenin katetmek için çok uzak olmadığının kanıtıdır" dedi.

Ancak, RAND Arroyo Merkezi'nin Strateji, Doktrin ve Kaynaklar Programı'nın eş direktörü Michael Mazarr, NATO'ya karşı son derece eleştirel olan Donald Trump'ın başkanlık görevine başladıktan sonra tugayı geri çekip çekmeyeceğinin bir soru işareti olduğunu belirtti.

"Özellikle savunma bakanlığına General James Mattis'in adaylığı göz önüne alındığında, tugayın görevine hızlı bir şekilde son verilmesini olası görmüyorum." diyen Mazarr, birlikleri geri çekmektense, Rusya'ya "Bakın, son zamanlarda bir çok yanlış anlama yaşadık, ABD ve NATO'nun yaptığı bazı hamlelerin provokatif olarak algılanabileceğini kabul ediyoruz. Bu durumun üstesinden gelmek için çalışalım ve bir yıl içinde Doğu Avrupadaki birliklerimizin bir kısmını, Rus askerlerinin Rusya'nın batısından çekilmesiyle eş zamanlı olarak geri çekeceğimiz bir anlaşmaya varalım" demenin daha doğru bir tepki olacağını düşünüyor.

Fakat ABD Ordusu'nun Avrupa'daki evi olan Almanya'da, Alman seçmenlerinden aldığı desteği giderek artan popülist bir parti, Amerikan birliklerinin Polonya'dan ayrılmasını istiyor.

Almanya için Alternatif Partisi'nin eş başkanı Frauke Petry, Vladimir Putin'i düşmanlaştırmanın Ukrayna ya da Suriye'deki şiddeti azaltmadığını savundu.

"NATO'nun, bir tür Rusya'yı çevreleme hamlesinin hiçbir faydası olmayacak" diyen Frauke Petry, bunun anlaşmazlığı derinleştireceğini ancak Trump ve Putin'in bu durumu sona erdireceğine dair umutlu olduğunu söyledi.

Diğer taraftan, Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski, Rusya ile uzlaşmak için atılacak adımların "kendilerinin zararına olmamasını" umduğunu belirtti.

Askeri yetkililer, Fort Carson tugayının Polonya genelinde yayılacağını ve askerlerinin bir kısmını yerel birliklerle beraber eğitim görmeleri için Baltık ülkeleri, Romanya, Bulgaristan ve Macaristan'a göndereceğini açıkladı."