Trump'la mücadele tavsiyeleri - Robert Reich

"Trump'a karşı olmak ve mevcut düzeni ona karşı savunmak yetmez."

"Bu makale 20.01.2017 tarihinde robertreich.org'da "The Life Of the Party: 7 truths for Democrats" başlığı ile yayınlanmıştır"

ABD'nin önemli Demokratlarından, Clinton yönetiminde çalışma bakanlığı yapmış Robert Reich bu makalesinde ana akım medyada devam eden Trump tartışmalarından daha kayda değer bir bakış açısı sunuyor. Trump'a karşı olmanın ondan kurtulmak için yeterli olmadığını söyleyen Reich, Demokrat Parti'de halkçılığa dönük radikal değişiklikleri gerekli görüyor. Reich'in de desteklediği Bernie Sanders'ın seçim kampanyası sırasında, herkese sosyal güvenlik, ücretsiz eğitim gibi halkçı politikalara Avrupa'daki sosyal devlet uygulamaları örnek olarak gösteriliyor. Reich ve onun gibi düşünen Amerikalıların atladığı nokta Avrupa'daki halkçı uygulamalarının 1848 ve 1917'nin kazanımları olduğu. Düzende "radikal" bir şekilde değişiklik talep etmeyen bir partinin, ne kadar köklü değişimden geçse de bahsedilen hedeflere ulaşması zor. Robert Reich'in makalesi şu şekilde:

Demokrat Parti'nin Hillary Clinton ve Bernie Sanders kanatları arasındaki devam eden çekişme Demokratları bölmeye devam ediyor.

Demokratların acil olarak kavgayı bırakıp yedi temel doğruyu kabul etmeleri gerekiyor:

1. Parti komada. Demokratlar hem Meclis'te hem de Senato'da azınlıkta ve ufukta bu durumda bir değişim görünmüyor. Parti, Obama yönetiminin başlangıcından bu yana eyaletlerde ve federal düzeyde toplamda 1,034 sandalye kaybetti. Demokratlar sadece 16 valiliğe sahipler ve 32 eyaletin meclisi tamamen Cumhuriyetçilerin kontrolü altında. Parti'de sözleri tüm partiyi temsil eden hiç kimse yok. Partinin üst düzey liderleri yaşlanıyor ve yedek kulübesi zayıf.

Parti kendini radikal bir şekilde yeniden düzenlemedikçe geleceği karanlık. Cumhuriyetçiler 2018 ara seçimlerinde başarılı olursa, Kongre'yi ve Anayasa Mahkemesi'ni yıllarca kontrol edecekler. Eyalet meclislerinin çoğunu ellerinde tutmaya devam ederse, kendilerini bir nesil boyunca sağlama alabilirler.

2. Popülist bir dönemdeyiz. Amerikan politikasındaki en etkili güçler; statükoyu ve her zamanki gibi siyaseti reddetmek ve Amerika'nın mevcut güç yapısı dahil, seçkinlere karşı mevcut derin ve büyük bir güvensizliktir.

Bu güçler Donald Trump'ı Beyaz Saray'a taşıdı. Trump, popülizmin otoriter yanını temsil ediyor. Bernie Sanders'ın kampanyası ise ilerici yanını temsil etti.

Amerika'nın geleceği üzerinde duran soru, hangi popülizm biçiminin galip geleceğidir. Belli bir noktada, umarım, Trump'ın seçmenleri aldatıldıklarını anlayacaklar. Otoriter popülizm, en saf halinde bile, demokrasiyi yok ettiği için işe yaramazdır. Demokratlar bunun alternatifini sunmalı.

3. Ekonomi, Amerikanların çoğu için iyi işlemiyor. Ekonomik veriler sekiz yıl öncesine göre daha düşük işsizlik ve yüksek ücret gösteriyor ancak tipik bir aile bugün 2000 yılındakinden daha fakir durumda, enflasyon dikkate alındığında ortalama haftalık kazanç 2000 yılındakinden yüksek değil, çoğunlukla erkekler olmak üzere çalışma yaşındaki çok sayıda insan işgücünden ayrıldı ve iş güvencesizliği yaygın halde.

Amerika'da eşitsizlik, diğer gelişmiş uluslarda olduğundan daha yaygın ve sonuçları açısından daha vahşidir.

4. Partinin paralı kesimi (büyük bağışçılar, büyük lobiciler, lobicilere dönüşen emekli kongre üyeleri) sorunun bir parçasıdır. Birçoğu kendilerini "liberal" olarak görüp, ekonomi üzerinde etkili bir hükümetten ürkmese de, bu kesim şirketlerin ve en zenginlerin fedakarlık yapmadığı çözümlerden yana.

Partideki paralı kesimin çıkarları, önce Wall Street'te düzensizliğe izin verirken daha sonra Wall Street'i kamu desteğiyle kurtarmayı destekledi. Vergi kaçırmaların, usulsüz ticari faaliyetlerin, büyük sanayi kollarında (ilaç, iletişim, havayolları, özel sağlık sigortacıları, gıda, finans, hatta yüksek teknoloji) şirketlerin piyasa üzerindeki gücünün artmasından ve yaygınlaşan eşitsizlikten pek endişe etmiyorlar.

Ayrıca bu kesim, sendikaların etkisiz kalacak şekilde küçülmelerine izin verdi. Zamanında sendikalı işçiler Demokrat Parti'nin emektarları ve tabanıydı. 1950'lerde, özel sektör çalışanlarının üçte birinden fazlası sendikalıydı. Bugün bu oran yüzde 7 bile değil.

5. Demokratların "Trump'a karşı" olmaları ve mevcut düzeni ona karşı savunmaları yetmez. Demokratlar, Trump'ın gerici politikalarına karşı savaşmak zorunda ancak bununla beraber Demokratların, Amerikan ulusunun neyi başarması gerektiği konusunda cesur bir vizyon ortaya koymak için mücadele etmesi gerekiyor. (Sosyal Güvenliği genişletilmesi, herkes için sağlık sigortası ve herkes için dünya standartlarında ücretsiz eğitim gibi.)

Demokratlar dengeleyici güçler oluşturmak için gayretle çalışmalıdır. (Daha güçlü sendikalar, çalışanların aynı zamanda işyerlerinin sahipleri olmalarını ve küçük işletmeleri daha fazla teşvik etme, politikada parayı belirleyici olmaktan çıkaran ve oy hakkını genişleten seçim reformları gibi.)

6. Partinin hayatı (coşkusu, tutkusu, gençliği, ilke ve idealleri) Bernie Sanders'ın kampanyasında görünür hale gelmiştir. Bunu söylemek, Hillary Clinton'ın başarısını küçümsemek değildir. (Sonuçta başkanlık seçiminde Trump'tan neredeyse 3 milyon oy fazla aldı.) Bu sadece, hepimizin tanık olduğu, Bernie'nin kampanyasının esin kaynağı, özellikle de gençlerden gelen büyük heyecanı tespit etmektir. Demokrat Partinin geleceği budur.

7. Parti, dev bir seçim bağışı toplama makinesi olmaktan çıkıp bir hareket haline gelmelidir. Parti'nin, 30 yıldan beri zam almayan; öfkeli, güçsüz ve haklarından mahrum bırakılmış hisseden yoksulları, işçi sınıfını ve orta sınıfı; siyah ve beyazları birleştirmesi gerekiyor.

Parti bu yedi gerçeği anlamaz ve gerekenleri yapmazsa, boşluğu doldurmak için üçüncü bir parti ortaya çıkacaktır.

Üçüncü partiler genelde başarısız olur çünkü ideolojik açıdan en yakın başat partiden oy çekmeye eğilimlidirler. Ancak, Demokrat Parti yeterince büyük bir boşluk yaratırsa, üçüncü bir parti mevcut oyları çekmeyecektir; insanları politikaya çekecektir.

Ve ileriye gitmek için tek umut, daha fazla insanı politikaya çekmektir.