ABD Güney Çin Denizi'nde pervasızca davranamaz - Global Times

"ABD'li generaller, gerektiğinde savaşmaya hazır olduklarını söylediler. Çin Halk Kurtuluş Ordusu da hazırlık yapıyor."

Global Times / 23.02.2017

Global Times, Çin Komünist Partisi'nin uluslararası yayınlarından.

Salı günü, Reuters iki anonim ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberinde, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki yapay adalarda yaklaşık 20 askeri yapının inşasını neredeyse tamamladığını belirtti. Habere göre Zhubi, Meiji ve Yongshu kayalıklarındaki yapıların 20 metre uzunluğunda, 10 metre yüksekliğinde ve açılır kapanır çatılı oldukları görünüyor. ABD istihbarat yetkilileri bunların uzun menzilli füzeleri konuşlandırmak için kullanılacağına inanıyor.

Neredeyse eş zamanlı olarak, ABD 7. Filo Komutan Yardımcısı Amiral Joseph Aucoin "Açık olarak, gerekirse savaşmaya hazırız." dedi. ABD Pasifik Filosu Komutanı Amiral Harry Harris Çarşamba günü "Mümkün olduğu noktada işbirliği yapacağız ancak zorunlu olduğunda karşı karşıya gelmeye hazır olacağız" dedi. Şu an ABD uçak gemisi USS Carl Vinson Güney Çin Denizi'nde devriye geziyor.

Çin-ABD ilişkileri çok hassas bir dönemde. Bazı ABD'li analistler, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki askeri hareketliliğinin ABD Başkanı Donald Trump'ın nasıl tepki vereceğine dair bir test olduğunu düşünüyorlar ama ABD uçak gemisinin bu sularda bulunmasının ve ABD generallerinin patronluk taslayan ifadelerinin Pekin'i Nansha Adaları'na silah konuşlandırmaya sevk edip etmediğinden bahsetmiyorlar.

ABD uçak gemilerinin Güney Çin Denizi'ndeki sabit devriyeleri bu sulardaki en belirgin askeri hareketlilik değil mi? Tüm hamlelerinin amacı Çin'i uyarmak olan ABD ordusundan yapılan açıklamalar doğrudan askeri tehditler değil mi? Washington, Pekin'in gülümsemesini ve bunları sineye çekmesini umuyor. Kusura bakmayın, Çin o kadar uysal değil.

Güney Çin Denizi şimdi sakin. Çin, Filipinler ve Vietnam anlaşmazlıklarını çözdü, işbirliği yapmayı kabul etti. Bu sulara dair Davranış Kuralları (CoC) belirlenmesi üzerinde müzakereler ilerliyor. ASEAN, yıl içinde CoC'la ilgili bir anlaşmanın yapılmasının beklendiğini belirtti ve Çin bu konuda iyimser.

ABD bu sularda kışkırtıcı bir hamle yapmadığı sürece Güney Çin Denizi huzurlu olacak. ABD ordusu, Çin Ejderhasını evcilleştirme kabiliyetine sahip olduğunu göstermekte ısrar ederse, adalarda bulunanlarla birlikte diğer tüm ileri düzey Çin silahlarını görecektir.

Güney Çin Denizi Karayipler değil. ABD'nin pervasızca davranabileceği bir yer değil. ABD'li generaller, gerektiğinde savaşmaya hazır olduklarını söylediler. Halk Kurtuluş Ordusu da hazırlık yapıyor. Diplomatlar diğer uluslarla barışçıl ve dostça ilişkiler kurmak için gayret gösterdiğinde, Çin ordusunun daima alarm durumunda olduğuna inanılır. Washington'un küresel bir askeri varlığı var. Çin'in kendi adalarındaki savunma tesisleri nasıl bir tehdit olarak ele alınabilir?