Kiev ABD'den silah yardımı bekliyor - Foreign Policy

"Ukrayna'ya silah yardımı ABD politikasında önemli bir değişiklik, Trump'ın kampanya söyleminden keskin bir sapma olur."

E. Tamkin, D. Luce, R. Gramer / Foreign Policy / 26.10.2017

Ukrayna'ya silah gönderme konusundaki nihai karar Donald Trump'ın masasında onay için beklerken Ukraynalı siyasiler umutla ellerini ovuşturuyor.

Foreign Policy'ye konuşan Ukrayna parlamentosu üyesi ve askeri alt komisyonun başkanı Artur Gerasymov, "ABD-Ukrayna ilişkilerindeki hızla artan yakınlaşmadan gerçekten memnunuz." dedi. Kiev sadece moral destek değil, "savunma amaçlı öldürücü silahları" da içeren "somut destekler" alma ihtimalinden dolayı heyecanlı.

"Bu konuda gerçekten çok iyi bir yoldayız, stratejik ortağımız ABD'nin bize yardım edeceğine inanıyorum" diyen Gerasymov, Trump yönetiminin göreve gelişiyle (beklentilerin aksine) ABD-Ukrayna işbirliğinin ivme kazandığını belirtti.

Konuştuğumuz eski ve halen görevde olan yetkililer, ülkenin doğusundaki Rus destekli ayrılıkçılarla üç yıldır çatışma içinde olan Ukrayna'ya Trump'ın öldürücü silah yardımı gönderilmesine karar verdiğini söylüyor. Kaynaklar, gönderilecek savunma silahlarının arasında keskin nişancı tüfekleri, topçu tespit radarı, hava savunma donanımı ve hatta Javelin anti-tank füzelerinin bile olabileceğini belirtiyor.

Ukrayna'ya silah gönderilmesi ABD politikasında önemli bir değişiklik ve Trump'ın kampanya söyleminden keskin bir sapma olacaktır. Trump ekibi Temmuz 2016'daki Cumhuriyetçi Ulusal Konvansiyonu sürecinde platformun Ukrayna'yı silahlandırma çağrısı yapmayacağından emin olmak için çalışmıştı.

Ulusal Güvenlik Konseyi bu konuda yorum yapmadı. Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, "ABD Ukrayna'ya savunma silahları göndermiş veya bunu yapma seçeneğini reddetmiş değil."

Obama yönetiminden yetkililer, Dışişleri Bakanlığı'nın ve Pentagon'un baştan itibaren Ukrayna öldürücü silah yardımı göndermek istediğini ancak bunun Obama ve dönemin ulusal güvenlik danışmanı Susan Rice tarafından engellendiğini söyledi. Silah yardımı yerine telsiz, gece görüş gözlükleri, ilk yardım setleri ve askeri ambulanslar gibi küçük miktarlarda, öldürücü olmayan yardımlar yapıldı.

Obama dönemi Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Max Bergmann, silah yardımı yapmamanın "de facto bir politika haline geldiğini ve sonra aciliyetin kaybolduğunu" söyledi.

Trump yönetiminin Ukrayna özel temsilcisi Kurt Volker'ın da Pentagon gibi öldürücü silah yardımı göndermeyi desteklediği belirtiliyor.

Öte yandan Avrupa, o kadar hevesli değil. Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndan Erik Brattberg, pek çok Avrupalı müttefikin böyle bir ABD hamlesine muhtemelen olumsuz tepki vereceği görüşünde: "Bu strateji risksiz değil ve Rusya karşılık olarak çatışmayı daha fazla tırmandırmaya karar verirse geri tepebilir."

tercumeodasi.org