Hawaii'deki füze alarmı bir hatadan fazlasını işaret ediyor - Global Times

"Gelişmeler, ABD'nin Kuzey Kore'ye yönelik kapsamlı bir askeri planı şimdiden hazırlamış olabileceğini düşündürüyor."

Liu Lulu / Global Times / 16.01.2018

Geçtiğimiz cumartesi Hawaii'de verilen yanlış bir füze alarmı bölgede paniğe neden oldu. Hawaii Acil Durum Yönetim Ajansı alarmın vardiya değişikliği sırasında bir personelin hatası sonucu verildiğini belirtse de bu kaza Kuzeydoğu Asya'da ABD ve Kuzey Kore arasındaki artan gerilimin geldiği noktayı açık bir şekilde gösterdi.

Güney ve Kuzey Kore arasındaki hassas görüşmeler devam ederken yarımadada gerilim sürüyor. Bazıları için, böyle bir dönemde verilen bu alarm bir hatadan fazlasını işareti.

Belli ki Washington, Pyongyang'tan gelebilecek herhangi bir tehdide karşı alarm durumunda. Fakat bazı gözlemcilere göre Hawaii'deki karışıklık, ABD'nin en kötü senaryo (iki devlet başkanı arasındaki hakaret ve sözlü tehditler sonrası Kuzey Kore ile gerçek bir savaş) için hazırlıklar yaptığı yönünde bir işaret olarak yorumlanabilir.

Verilen alarm, Washington'un Pyongyang'a karşı aldığı tedbirlerin bir parçası olmakla birlikte ABD'nin Kuzey Kore'ye bir önleyici askeri saldırıya hazırlandığını da düşündürüyor.

500'ün üzerinde ABD askerinin Japon birlikleriyle birlikte ateş desteği ve amfibik saldırı talimleri yaptığı ABD-Japonya ortak tatbikatı "Demir Yumruk" geçen hafta ABD'nin Kaliforniya eyaletinde başladı.

Dahası ABD ve Kanada, 20 ülkeden dışişleri bakanlarını Kuzey Kore konusuyla ilgili uluslararası bir toplantı için Vancouver'a getiriyor. Bu hareket birçokları tarafından Washington'un uzun süredir unutulmuş olan çok taraflı askeri ittifakı yeniden canlandırma girişimi olarak görülüyor. Bütün bu gelişmeler, ABD'nin Kuzey Kore'ye yönelik kapsamlı bir askeri planı şimdiden hazırlamış olabileceğini düşündürüyor.

Aslında, nükleer krizin çözümü Seul-Pyongyang görüşmelerinden ziyade ABD-Kuzey Kore ilişkilerinde. Kuzey Kore'nin nükleer silah programı rejimin güvenliğini sağlama amaçlı ya da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in söylediği gibi "Kuzey Kore halkı otla beslenmek zorunda kalsa da, kendini güvende hissetmedikçe nükleer programdan vazgeçmeyecektir."

Çözüm, Pyongyang'ın kendini güvende hissetmesini sağlamaktır. Ancak ABD'nin Kuzey Kore üzerindeki askeri baskısını azaltmak istediğine dair şu ana kadar bir işaret yok.

Kore Yarımadasını nükleer silahlardan arındırmak tüm tarafların ortak çıkarıdır. Çin, krizin çözümü için ilgili tüm tarafları "karşılıklı durdurma" ve "ikili rota"(*) önerilerini değerlendirmeye çağırıyor. Çin, bölgedeki gerginliği tırmandıracak tek taraflı tüm hamlelere şiddetle karşı çıkıyor. ABD riskleri kontrol altına alacak şekilde davranmalıdır.

(*) Karşılıklı durdurma: Büyük ölçekli ABD-Güney Kore askeri tatbikatları ile Kuzey Kore nükleer programının karşılıklı durdurulması.

İkili rota: Karşılıklı durdurmayı takiben yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması ve Kuzey-Güney barışının sağlanması konularının görüşülmesi.

Blogger tarafından desteklenmektedir.