Masadaki nükleer düğme bir çözüm getirmez - Global Times

"ABD, krizin çözümü için yapılan girişimler karşısında kayıtsız görünüyor."

Editoryal / Global Times (Çin KP) / 03.01.2018

Kore Yarımadası'nda durumun ne olacağı 2018 yılının en büyük belirsizliği. Bu yıla girerken Güney Kore, Pyeongchang'daki 2018 Kış Olimpiyatlarına Kuzey Kore'nin katılabileceğini açıklamasını memnuniyetle karşıladı. Taraflar bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve bu kanal üzerinden hükümetler arası üst düzey görüşmelerin yapılması teklif edildi. Böylece, iki yıldır ilk kez Seul ve Pyongyang arasında doğrudan temas kurulmuş oldu.

Yarımadada daha çarpıcı diğer bir gelişme oldu. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un yeni yıl konuşmasında, nükleer bir düğmenin her zaman masasında bulunduğunu ve tüm ABD anakarasının atış menzili içinde olduğunu söyledi. Görünen o ki bu açıklama ABD Başkanı Donald Trump'ı çileden çıkardı. Trump, "Benim de bir nükleer düğmem var, ancak onunkinden çok daha büyük,daha güçlü ve benim düğme çalışıyor." şeklinde bir tweet attı.

Kuzey ve Güney Kore arasındaki temasların yeniden başlaması, krizin çözümü için yeni bir kapı açmayı zorlamak anlamına geliyor ancak Washington bu gelişme karşısında kayıtsız görünüyor. ABD, Kuzey Kore'nin nükleer silahlarını yasaklamaya yönelmediği takdirde müzakereleri ciddiye almayacağını belirtti.

Bu nükleer krizi barışçıl yollardan çözmek bugün muhtemelen dünyanın en zor uluslararası politik hedefi ama nükleer düğmelerin büyüklüğü yarıştırmak kesinlikle bir çözüm değil.

Pyongyang ve Washington bu tür nükleer saldırı tehditlerini alışkanlık haline getirirlerse 21. yüzyılda uluslararası ilişkileri zehirleyecekler. Nükleer bir saldırı tehdidini ima etmek, Soğuk Savaş döneminde bile oldukça nadir rastlanan bir durumdu. Bu bakımdan, iki tarafın da kontrollü davranması umulmaktadır.

Pyongyang'ın 2018'de nükleer denemelerini durdurması, füze fırlatmalarını uzun bir süre askıya alması mümkün mü? Olasılık var. Yeni yıl konuşmasında Kim Jong-un, nükleer silah programının tamamladığını ve ekonomiye odaklanılacağını söyledi.

Şimdi sıra ABD'nin, Kore Yarımadası'nda askeri tatbikatları azaltacağı sinyalini, net bir şekilde olmasa bile, göndermesinde. Washington ile Pyongyang arasındaki etkileşim, askeri olarak karşı karşıya gelme ihtimalini azaltacak bir eğilim ortaya çıkarabilirse, yarımadada umut ışığı görülebilir.

Nükleer silahlar ve kıtalararası balistik füzeler Kuzey Kore'yi besleyemezler ya da Pyongyang'ın uluslararası statü arayışına yardımcı olamazlar. Nükleer silahlar bir ülkenin güvenliğinin garantörü olarak işe yararlar, stratejik bir oyunda araç olarak kullanılamazlar. Kuzey Kore, güvenliğini başka yollarla da garanti altına alabilir ve bu yollar yarımadanın durumu stabil hale geldikten sonra tartışılabilir.

Nükleer krize yönelik, birlikte yürütülen çift yönlü bir yaklaşım geliştirilmişti: Karşılıklı meydan okuma ve müzakere. Fakat şimdi sadece karşılıklı meydan okuma var ve Pyongyang daha gelişmiş nükleer füze teknolojisi elde etti. Artan gerginlikle birlikte, bu karşılaşmanın galibi yok.

ABD güçlü ancak gücünün sınırları var. Kuzey Kore'yi ezip geçebilir mi? ABD, limitlerinin farkına varmalı. İki taraf da alışkanlık haline gelmiş meydan okumaları bırakmalı. Uzun vadeli yaptırımlara dayanmak Pyongyang için zor. Nükleer düğmesinin boyutunu Kuzey Kore'ninki ile karşılaştırmak Washington için gülünç.

Yarımadada bir pat durumu olmayacak; daha iyiye ya da daha kötüye gidiş olacak. Büyük bir geri dönüş olmazsa, korkunç bir durum çok uzakta olmayabilir.