Trump'ın ilk yılında ABD - NATO ilişkileri - NPR

"Birçok açıdan ABD'nin NATO'ya bağlılığı geçmişte olduğunda daha fazla."

NPR / 28.12.2017

Donald Trump, Ulusal Güvenlik Stratejisi konuşmasında NATO'yu bir kez daha eleştirdi ancak NATO büyükelçileri sahada, yani esas bakılması gereken yerde, ABD'nin müttefiklere desteğinin devam ettiğini söylüyor.

Trump görevinin ilk yılında NATO'yu bir kum torbası olarak kullandı. ABD liderliğindeki güvenlik ittifakının Avrupa'daki üyelerini, ABD savunma harcamalarından faydalanan avantacılar olarak tanımladı. Saldırıya uğramaları durumunda ABD'nin kendilerini savunacağı taahhütünü yinelemesi ancak Temmuz ayında Avrupa'ya yaptığı ikinci ziyaretinde gerçekleşti ama Trump'ın açıklamaları ile ABD ordusunun sahadaki faaliyetleri birbirinden farklı. Frank Langfitt Brüksel'den bildiriyor:

Langfitt: Trump Mayıs ayında Brüksel'e yaptığı ziyarette gayri safi yurtiçi hasılalarının en az %2'sini savunmaya ayırma kararına uymadıkları için NATO müttefiklerini eleştirmişti.

Trump: Bu durum, Amerika Birleşik Devletleri halkı ve vergi mükellefleri açısından adil değil.

Langfitt: Aslında bir dizi NATO üyesi son zamanlarda savunma harcamalarını artırdı ve Trump ulusal güvenlik açıklamasında bunu kendisinin sağladığını söyledi.

Trump: Çünkü biz onlar için savaşmaya hazır olarak güvenliklerini garanti ederken üye ülkelerin savunma harcamalarını ihmal etmelerine izin vermem.
Langfitt: Fakat Trump'ın NATO'ya vurmasına rağmen Tomas Valasek, ABD'nin Rusya'yı caydırmak için üye ülkelere tank ve birlikler sevketmeye, tatbikatlar düzenlemeye devam ettiğini belirtiyor. Valasek, bu yılın başına kadar Slovakya'nın NATO büyükelçisi olarak görev yaptı.

Valasek: Doğu Avrupa ülkelerinin savunmalarına katkı için ABD'nin harcadığı para miktarı Donald Trump döneminde üç kat arttı. Avrupa'da konuşlandırılan ABD askerlerinin sayısı artmaya devam ediyor. Birçok açıdan ABD'nin NATO'ya bağlılığı geçmişte olduğunda daha fazla.

Langfitt: Brüksel'deki bir düşünce kuruluşu olan Carnegie Europe'un direktörü olan Valasek, hala büyük bir soru işareti olduğunu söylüyor: Bir müttefik saldırıya uğrarsa, Trump nasıl tepki verecek?

Valasek: Dürüst olmak gerekirse, bunun cevabını hiçbirimizin kesin olarak bilmiyoruz. Trump NATO'tan pek hoşlanmıyor. Genel olarak, bir taraf kazanırken diğerinin kaybettiği şeklinde bir dünya görüşü var. Sürekli dostluklara, kalıcı müttefikliğe inanmıyor. Bu tür bir bakış açısı Trump'ı, kriz durumunda bir müttefikin yanında olmaya iyi bir şekilde hazırlamaz.
Langfitt: Savunma Bakanı Jim Mattis gibi Trump yönetiminde görev alan gelenekçilerin, transatlantik ittifakına güçlü desteklerini dile getirmeleri NATO büyükelçilerine güven veriyor. Ancak Bulgar siyaset bilimci Ivan Krastev, Trump'ın "Önce Amerika" yaklaşımının belirsizlik yarattığını söylüyor.

Krastev: ABD, kendi kurduğu dünyanın ABD'nin çıkarına olup olmadığından emin değil. Bu durum ne kadar tehlikeli olabilir? Öncelikle Avrupa için tehlikeli olacak.

Langfitt: Bunun nedeni, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana Avrupa'nın, kendi savunması için dünyanın açık ara en büyük ordusuna sahip ABD'ye bağımlı kalmış olması.

Krastev: Şimdi birçok Avrupalı lider, ABD'ye güvenilemeyeceğine ve Avrupa'nın kendi askeri gücünü geliştirmesi gerektiğine inanıyor.

Langfitt: Bazı yorumcular, savunma açısından kendi kendine yeten bir Avrupa'nın iyi bir şey olabileceğini düşünüyorlar. Fakat bunun için uzun bir süreç gerekli. Ian Lesser, başka bir bölgede ortaya çıkan bir çatışmanın ABD'yi içine çekip Avrupa'yı savunmasız bırakabileceğini belirtiyor. Lesser, Alman Marshall Fonu düşünce kuruluşunun başkan yardımcısı.

Lesser: Kore yarımadasında bir savaş, Güney Çin Denizi'nde Çin ile ciddi bir kriz ya da benzer bir durumda Avrupalılar bir anda hemen hemen tüm savunmalarını kendi başlarına sağlamak zorunda kalır.

Langfitt: Çin yükselirken ve Rusya öne çıkarken, Brüksel'deki pek çok kişi ABD'nin yola tek başına devam etmeyi denemesi yerine, NATO gibi ittifakları güçlendirmesi gerektiğini söylüyor.

tercumeodasi.org