Savaş köpekleri uluyor - The Washington Post

"Trump, Amerikan halkının bölünmüş halinden yakındı. 3. Dünya Savaşı'ndan daha birleştirici ne olabilir?"

Kathleen Parker / The Washington Post / 14.04.2018

Kılıç sesleri tarlalarda, ovalarda, okyanuslarda ve çöllerde gittikçe artarken, Başkan Trump’ın bu yıl içindeki şu sözleri dengesini yitirmemiş zihinlerden çıkmıyor:

“Ülkemizde birlik ve beraberliği yeniden sağlamayı çok isterim. İnsanları bir araya getiren büyük bir olay olmadan bunu yapmak zor ama ben bunu o büyük olay olmaksızın gerçekleştirmek istiyorum çünkü bu büyük olay genellikle iyi bir şey olmuyor.”

Çok doğru.

Bu sözler Trump'ın Ocak ayında yaptığı ilk Ulusa Sesleniş konuşmasının birkaç saat öncesinde düzenlediği basın toplantısından. Trump, ülkenin bölünmüş halinden yakındı ve Bill Clinton'ın görevden alınması konusuna geri dönerek, Amerikalıların sıkıntılı dönemlerde genellikle birleştiklerini kaydetti. Ortak bir düşman faydalı.

3. Dünya Savaşı'ndan daha birleştirici ne olabilir?

BM Güvenlik Konseyi Suriye'yi görüşmek üzere Cuma günü acil durum toplantısı düzenlerken, Washington'da bir çokları, James B. Comey'nin “A Higher Loyalty” adlı yeni kitabının basım öncesi kopyasından alıntılara odaklandı. Trump tarafından görevden alınan Eski FBI Direktörü Comey kitabında 2016 başkanlık seçimlerine ve nihayetinde kovulmasına giden süreçte yaşananları kendi penceresinden aktarıyor.

Kitabın hukuki açıdan etkisinin pek olmadığı konusunda genel fikir birliği olsa da, kitapta Trump'ın etik anlayışıyla ilgili olarak Comey'in seçimlere Rus müdahalesi hakkında verdiği bilgiyi bir an önce eğip bükmeye çalışması ve "hakikate bağlı olmaması" gibi çarpıcı iddialar var. Başkan'ın görünüşüyle ilgili birtakım gelişigüzel gözlemler (sahnede göründüğünden daha kısa oluşu, gözlerinin altındaki beyaz dairelerin bronzlaşma gözlüğü kullandığını işaret etmesi ve uzun kravatı) elbette Başkan'ı kızdırmayı yönelik ifadeler. Bunlar, uzun süredir beklenmekte olan bu ifşaatı etkisiz kılıyor.

Sonra Cuma gecesi geldi. İngiltere ve Fransa ile birlikte hareket eden ABD, Suriye'nin kimyasal silah programıyla bağlantılı üç tesise seyir füzeleri ateşledi. Rusya, eğer ABD, Esad rejiminin Duma'da gerçekleştirdiği bildirilen kimyasal saldırısına (aralarında çocukların olduğu onlarca sivilin ölümüne neden olduğu söylenen) tepki olarak Suriye'ye saldırırsa, karşılık vereceğini söylemişti ama gerilimin tırmandığına dair bir belirti yok. Rusya, kimyasal saldırının İngiltere tarafından hazırlandığında, inanması güç bir şekilde ısrar ediyor. Hiç kimse böyle düşünmüyor ve Trump'ın danışmanları kesin eylemlere geçmenin, askeri güç kullanmanın zamanı olduğunu iddia ediyor. Cuma günü ABD'nin BM Elçisi Nikki Haley Rusya'yı suçladı: “Rusya Suriye'deki tüm kimyasal silahların alınmasının garantörü olmayı kabul etmişti.”

Bu ifade belki de Barack Obama'ya hedef alıyordu. Obama kimyasal silahlara karşı kendi kırmızı çizgisinde ısrar etmek yerine Rusya'yla, Suriye rejiminin kimyasal cephaneliğini ortadan kaldırmayı garanti eden bir anlaşma yapmayı kabul etti. Beşar Esad ve Rusya’nın sözlerini tutmaması kimseyi şaşırtmamalı.

Trump'ın tekrar tekrar kendini gösteren saldırgan tutumu da şaşırtıcı değil.

Trump 2013 yılında, şu an kendisini içinde bulduğu aynı durum nedeniyle Obama'yı eleştiren öfkeli tweetler atıyordu. Trump seçim kampanyası sırasında kendisini, kimyasal silahların kullanımını önlemek için savaşa girmeye hazır olan bir haçlıdan çok bir soyutlanma taraftarı olarak resmetti.

Böyle bir uluslararası şövalyeliğe soyunmak kendisi için faydalı olacaksa iş değişebilir. Bunun olmaması için dua edebilirsiniz ancak Başkan'ın geçmişinde daha yüksek bir bağlılığı işaret eden pek bir şey yok. Biyografi yazarı Jon Meacham Trump'ın ideolojik şekilde konuşmasına rağmen tek gerçek ideolojisinin kendisi olduğunu söyledi.

Başka bir ifadeyle, nihayetinde önümüzde duran soru şu olabilir: Esad'ı indirmenin Trump'a ne faydası olur?

Son noktayı koymaya dönük hazırlıklara başlamak için haklı nedenler olabilir, ancak bunu yapmak; koalisyon oluşturma, hava ve deniz birliklerini konumlandırma, Arap dünyasında müttefikler seçme ve umut edildiği gibi Rusya ile savaşı önleme gayreti nedeniyle zaman alır. Endişeyle, Irak tecrübesini hatırlıyoruz ve bir gün sonrasını düşünüyoruz. Suriye'yi kırıp geçirebiliriz ama ertesi gün ne olacak? Boşluğu kim dolduracak? IŞİD? İran? Hizbullah? Rusya? Son tahlilde “başarılı” olursak, Orta Doğu'da bir başka uzun süreli işgali mi başlatmış oluruz?

Trump'ın planladığı çarpıcı askeri geçit töreni, bu hafta o kadar da uzak ve alakasız görünmedi. Trump ve Putin körebe oynamıyorsa, kendisi dışında hiçbir şeye bağlılığı olmayan ABD Başkomutanı'nın Amerika'yı bir araya getirmek için “büyük bir olay” gerektiğine inandığı bir dünyada huzurlu bir uyku olmayacak.